10 Tips voor duurzaam reizen
1. Duurzame manier van reizen
Vliegen is natuurlijk helemaal niet duurzaam, dat is inmiddels algemeen bekend. Vliegtuigen hebben een hoge uitstoot CO2, veel hoger dan ieder ander vervoersmiddel. Ook boten hebben veel uitstoot. Gelukkig zijn er heel veel andere mogelijkheden om op vakantie te gaan. Gooi bijvoorbeeld een tentje in je (gehuurde) auto, stap op de fiets of in de trein, liften is een heel avontuurlijk alternatief of ga met de camper. Dat laatste klinkt misschien ook niet heel milieuvriendelijk, maar als je gebruik maakt van de deeleconomie is dat het wel. Hoe dat zit? Reizen met de camper is ontzettend populair, steeds meer mensen schaffen een aan en er rollen steeds meer campers van de fabrieksband. Al die productie is helemaal niet zo duurzaam. We kunnen beter gebruik maken van alle campers die er al zijn en het grootste deel van de tijd stil staan op de oprit. Je zou het niet zeggen, maar campers gaan dan veel langer mee en tegen de tijd dat ze dan aan vervanging toezijn zijn er waarschijnlijk een stuk meer elektrische campers op de markt. Via ons platform worden er inmiddels al meer dan 2500 camper verhuurd, daar zit er vast een voor je tussen.
2. Duurzaam de omgeving ontdekken
Tijdens een camperreis reis je vaak wel van plek naar plek. Dat kost natuurlijk wel brandstof. Gelukkig kun je dat redelijk inperken. Stel je navigatie in op snelwegen vermijden, dat scheelt niet alleen brandstof (dus geld), je komt ook over de mooiste wegen. Overigens hoef je voor mooie reizen helemaal niet ver, België en Nederland hebben veel moois te bieden Blijf ook altijd een paar dagen op een plek staan en verken de omgeving zo veel mogelijk te voet of op de fiets. Vaak hebben campings ook een goede verbinding met het Openbaar vervoer, dus dat biedt veel mogelijkheden.
3. Duurzame bestemming
Duurzaam toerisme is gelukkig een steeds bekender begrip. Er zijn dan ook een heleboel campings die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Water wordt er verwarmd door zonnepanelen, waterbesparende douchekoppen, duurzame schoonmaakmiddelen, goede afvalscheiding en ga zo maar door. Er zijn ook natuurcampings de terreinen moeten aan een boel criteria voldoen om in aanmerking te komen om mee te doen. Ook boerencampings zijn vaak erg gericht op duurzaamheid, extra leuk is dat je vaak nog wat van de bij hen op de boerderij geproduceerde producten kunt krijgen. Gebruik op Google zoektermen als 'agriturismo' en 'eco camping' of kijk in Duitsland eens bij landvergnugn en in Frankrijk bij France Passion
4. Zuinig met water
Veel campings passen zich al aan met waterbesparende douchekoppen en douches waar je voor een paar cent een paar minuten kunt douchen. Dat laatste gebeurt echter steeds minder, dus aan jou om je water gebruik in te perken. Zet de douche even uit als je je inzeept, doe de afwas niet onder de lopende kraan, zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
5. Eet lokaal
Als je op een boerencamping staat waar eigen producten te koop zijn, dan tref je het sowieso al. Niks lekkerders dan een echt vers eitje bij je ontbijt. Hebben ze dat niet, zoek dan even op of er een lokale markt (ook hier is Google je vriend) is, of haal in de supermarkt alleen lokale groente en dubbelcheck bij de slager even waar het vlees vandaan komt.
Lokaal eten in een restaurant is een veel landen een heel belangrijk ding. Een echte pasta zoals je alleen in Italië kan eten heeft waarschijnlijk de beste lokale pomodoro. Zit je ergens langs de kust, 95% zeker dat de vis nog niet zo heel lang geleden gevangen is.
6. Je eigen boodschappentas
Eigenlijk moet dit natuurlijk een logische gedachte zijn. Bijna iedereen heeft veel tassen op voorraad die bijvoorbeeld zijn gekocht toen je er in de winkel achter kwam dat je een tas vergeten was. Zorg er dus voor dat je een stapeltje van deze tassen in je camper legt en neem ze ook echt mee als je gaat winkelen.
Neem ook in de supermarkt bewuste keuzes. Bij veel groentewinkels zou je bij iedere groente die je koopt een plastic zakje kunnen krijgen, maar doe de groentes in de tassen die je zelf mee hebt genomen. Op deze manier gebruik je tijdens het winkelen zo min mogelijk plastic.
7. Hervulbare flesjes
Zorg dat als je op reis gaat je eigen flesjes meeneemt die je kunt bijvullen als dit nodig is. Zo heb je op ieder moment genoeg te drinken én hoef je niet overal nieuwe flesjes te kopen. Zo houd je geld in je zak, maar help je ook het milieu. Plastic is namelijk enorm schadelijk voor het milieu en komt vaak terecht in de zee. Je kunt mooie en goed gemaakte herbruikbare flessen kopen voor een redelijke prijs en dit afval volledig elimineren op je eigen manier. Gelukkig drink je ook op steeds meer plekken uit de kraan. Of kies een fles met een filter.
8. Tupperware bakjes
Alle campers verkrijgbaar bij Limburg Motorhomes zijn voorzien van een keuken. Dat betekent dat je voordat je de natuur ingaat je eten al kunt klaarmaken. Zorg ervoor dat je bakjes meeneemt op vakantie zodat je geen gebruik hoeft te maken van plastic zakjes. Deze plastic zakjes kunnen gemakkelijk wegwaaien en belanden zo in de natuur. Als je gebruik maakt van tupperware bakjes, hoeven deze plastic zakjes voor jou niet meer geproduceerd te worden! Overigens nog beter dan tupperware: rvs bakjes!
9. Laat geen rotzooi achter
Deze lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch is het dat vaak voor veel mensen nog niet. Scheid op de camping je afval als dat kan en laat je plekje netjes achter. Ben je een wandel- of fietstocht aan het maken en kom je geen prullenbak tegen? Neem dan je rotzooi gewoon mee. Ga je wildkamperen? Laat dan ook nooit een spoortje achter! Zo zorg je zelf ook voor duurzaam toerisme.
10. Duurzame schoonmaakmiddelen in de camper.
Wil je ook qua schoonmaakmiddelen wat duurzamer zijn? Je kunt voor de afwas bijvoorbeeld gebruik maken van natuur zeep, even de tafel afvegen kan met water en natuurazijn en old school groene zeep doet ook bij alles wonderen. Maar wist je al dat er ook een fijn natuurlijk product bestaat om je chemisch toilet en vuilwatertank schoon te maken en te houden. Daarnaast zorgt het voor zelfreiniging tegen kalk, vuil en urinesteen, terwijl het de rubbers soepel houdt, verfrist, reinigt en ontkalkt.